COLUMN

Wil je je echt onderscheiden?

Ga dan op zoek naar jullie merkwaarden

Veel bedrijven vertellen in hun marketingcommunicatie wat ze doen of leveren. Maar is dat onderscheidend genoeg? Ga maar na, ieder bedrijf dat opereert in jouw branche levert in meer of mindere mate dezelfde producten en diensten. Met ongeveer dezelfde expertises. En ieder bedrijf heeft de mond vol van: “Wij leveren de beste kwaliteit en service.”

Merkwaarden kunnen alleen van jóuw bedrijf zijn

Wil je je echt onderscheiden, dan moet je op zoek gaan naar jullie merkwaarden. Ze laten direct zien waaraan je te herkennen bent, wat onmiskenbaar van jou is en wat je juist anders doet dan de rest. Dat gaat zelden over wat je bedrijf doet, maar hoe je dat doet.

Ga je op zoek naar jullie merkwaarden? Betrek dan ook je klanten erbij

Merkwaarden bepalen is geen kwestie van een creatieve sessie met de directie. Het merk is niet zozeer wat een bedrijf zélf zegt dat het is, het is wat anderen zeggen dat het is. Jouw merk is het domein van klanten, leveranciers en partners. In hun hoofden leven de merkwaarden van jouw organisatie. Bij het formuleren van de merkwaarden, is het daarom ook belangrijk om klanten te betrekken.

Merkwaarden hebben extern én intern impact

De mate waarin bedrijven erin slagen om hun waarden extern en intern te doen leven, is bepalend voor het succes. Merkwaarden helpen je niet alleen om het karakter van je merk vorm te geven, maar geven ook houvast in het nemen van beslissingen.

Een voorbeeld

Stel je hebt een winkel in biologische kleding. Dan zijn bijvoorbeeld biologisch, duurzaamheid en eerlijkheid jouw merkwaarden. Het uitgangspunt is dat álle producten die je verkoopt biologisch zijn. Je beperkt je niet alleen tot kleding, je kunt ook schoenen of wellicht woonartikelen in de toekomst gaan verkopen. Mits ze biologisch zijn. Alle producten worden op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd. Dit kun je aantonen met bewijsvoering en in eerlijke communicatie. Maar ook in je eigen gedrag, want ook achter de toonbank moet het kloppen.

Wanneer je continu dezelfde merkwaarden communiceert, zal de doelgroep jouw merkwaarden gaan onthouden en herkennen. De doelgroep weet na een tijdje wie jij bent, waar je voor staat en waarom je onderscheidend bent. Uiteindelijk komen ze naar jóu toe omdat ze zich kunnen vinden in jouw merkwaarden en graag bij jouw merk willen horen.

Wil je ook unieke merkwaarden?

Met unieke merkwaarden, ben je in staat om je écht te onderscheiden van concurrenten. En hoe duidelijker je dit doet, hoe herkenbaarder je wordt. Dan hebben klanten ook écht wat te kiezen.

Even sparren? Dat kan bel Elice op 0342 200 200